Ο σπουδαιότερος ρυθμιστής της υγείας μας είναι το νευρικό σύστημα, το οποίο αντιδρά στα ερεθίσματα που προέρχονται από τα διάφορα προβλήματα του οργανισμού μας με έναν δικό του νευρολογικό τρόπο, το αποτέλεσμα που προκύπτει είναι μια σειρά από φυσιολογικές αλλαγές.

 

Αυτές ενεργούν με τη σειρά τους ως ενδογενείς πηγές νευρολογικών ερεθισμάτων και παύουν να υπάρχουν όταν ο αρχικός ερεθισμός σταματήσει.

 

Αυτή η εσωτερική πηγή της νευρικής διέγερσης, μπορεί να προκαλέσει κινητικές αντιδράσεις με αποτέλεσμα την εκδήλωση ανάλογων συμπτωμάτων, τα οποία μπορούν να ενεργήσουν ως φυσική πηγή νευροπαθολογικών αντανακλάσεων, όπως μας εξηγεί η επιστήμη της νευρολογίας, που στη συνέχεια θα προκαλέσουν συμπτώματα με τη μορφή λειτουργικών και μορφολογικών αλλαγών, οι οποίες χαρακτηρίζονται από την επιστήμη της χειροπρακτικής ως υπεξαρθρήματα.

 

Σκοπός της χειροπρακτικής είναι να επαναφέρει το νευρικό σύστημα στην κανονική του λειτουργία μέσω των ανατάξεων. Είναι σημαντικό γιατί εξισορροπεί και εξαλείφει τις νευροπαθολογικές αντανακλάσεις.

 

Το σώμα μας είναι ένα σύνολο από πολύπλοκα συστήματα, το ένα συνδεδεμένο με το άλλο. Κάθε όργανο, κάθε ιστός του σώματος μας συνδέεται και ελέγχεται από το νευρικό σύστημα. Η σπονδυλική στήλη είναι σημαντική, διότι φιλοξενεί και προστατεύει τον νωτιαίο μυελό και τα νεύρα που εκφύονται από αυτή.

 

Ως  χειροπράκτες έχουμε εκπαιδευτεί στη σπονδυλική στήλη και στη σχέση των διαφόρων συστημάτων με αυτή. Ένα έλκος στομάχου, ένα πρόβλημα καρδιάς, μια δυσλειτουργία στα νεφρά, μια νευραλγία δεν συνέβησαν μέσα σε ένα βράδυ, αλλά σιγά σιγά και κάποια στιγμή εκδηλώνονται. Αν όμως λαμβάναμε υπόψη μας τις προειδοποιήσεις, οι πιθανότητες εκδήλωσης των προβλημάτων θα μειώνονταν και έναν σημαντικό αριθμό από αυτά θα τα προλαβαίναμε.

 

Με ποιο τρόπο το άγχος επηρεάζει το σώμα.

 

Για την κίνηση του σώματος χρησιμοποιούμε τους μύες οι οποίοι συσπώνται και χαλαρώνουν. Όταν η σύσπαση συμβαίνει υπό συνθήκες άγχους, στη συνέχεια δεν επέρχεται πλήρης χαλάρωση. Οι μύες σχηματίζονται από δεσμίδες δυνατών, ελαστικών ινών, οι οποίες κατά τη διάρκεια της κίνησης που εκτελούν κονταίνουν καθώς συσπώνται και επιμηκύνονται καθώς χαλαρώνουν.

 

Όταν όμως υπάρχει άγχος, τότε προκαλείται διαρκείς και παρατεταμένη σύσπαση μυών, με επακόλουθο τη σταδιακή ανικανότητά τους για χαλάρωση. Ως αποτέλεσμα επέρχεται το ¨πλέξιμο¨ των μυϊκών ινών κατά τέτοιο τρόπο, ώστε να δημιουργούνται σκληρά τμήματα κατά μήκος των μυών, τα οποία αποκαλούνται trigger points, διότι προκαλούν πόνο στο συγκεκριμένο σημείο.

 

Γνωρίζουμε ότι κάθε άρθρωση αποτελείται από τα οστά και τους συνδέσμους που τη συγκρατούν, στο ίδιο σημείο προσφύονται και οι μύες. Όταν ο μυς βρίσκεται σε συνεχή σύσπαση, τότε οι σύνδεσμοι τεντώνονται με αποτέλεσμα να προκαλούν προβλήματα στην άρθρωση και συγκεκριμένα στη σπονδυλική στήλη. Tο πρόβλημα αυτό προκαλεί υπεξάρθρημα, κατά συνέπεια η άρθρωση γίνεται σκληρή και προκαλεί πόνο, με αποτέλεσμα ο άνθρωπος να υπόκειται σε μεγαλύτερο άγχος, το οποίο επιδρά αρνητικά στην υγεία του.

 

Ο χειροπράκτης θα ελέγξει για να διαπιστώσει τι προκαλεί το πρόβλημα, δεν θα εστιάσει μόνο στα συμπτώματα, αλλά και στο αίτιο που τα προκαλεί. Θα προσπαθήσει να επαναφέρει το σώμα στην ομοιόσταση του. Έχει εκπαιδευτεί να επαναφέρει τη σπονδυλική στήλη και τις υπόλοιπες αρθρώσεις μέσω των ανατάξεων  στην ορθή θέση. Με τον τρόπο αυτό ελευθερώνεται ταυτόχρονα και το νευρικό σύστημα και υποβοηθείται το μυϊκό σύστημα να χαλαρώσει.

 

Αυτό έχει ως συνέπεια να μειωθεί ο πόνος ή ακόμη και να εξαλειφθεί.

 

Με αυτοπειθαρχία στη σκέψη λυτρωνόμαστε από το άγχος.

 

Αποτελέσματα πολυάριθμων μελετών δείχνουν ότι οι καταπιεστικές και γεμάτες ένταση καταστάσεις επηρεάζουν τον ανθρώπινο οργανισμό. Οι νευρικές διαταραχές, όταν παραμείνουν για αρκετό χρονικό διάστημα, οδηγούν συνήθως σε οργανικά προβλήματα.

 

Οι στόχοι κάθε χειροπράκτη είναι με τις ενέργειές του να ανακουφιστούν οι άνθρωποι από τον πόνο, να εξαλειφθούν τα συμπτώματα και να αποκατασταθεί η σωστή λειτουργία του νευρικού συστήματος, που οδηγήσει το σώμα στην ίαση.

 

Ο χειροπράκτης πρέπει να εντοπίσει το αίτιο που δημιουργεί το πρόβλημα, είτε αυτό βρίσκεται στο σώμα του εκάστοτε ανθρώπου είτε στις εντάσεις που του προξενούν οι συνθήκες στις οποίες ζει.

 

Όλοι οι παράγοντες  προετοιμάζουν τον οργανισμό να αντιμετωπίσει μια άμεση και επείγουσα οργανική κατάσταση. Όταν η κρίση περνά γρήγορα, δεν υπάρχουν συνέπειες. Το άγχος όμως αναστατώνει τη χημεία του οργανισμού και τον οδηγεί σε ένα φαύλο κύκλο με περίπλοκα επακόλουθα.

 

Στις περιπτώσεις στις οποίες το άγχος είναι μια πρόσθετη δοκιμασία ο οργανισμός οδηγείται σε σοβαρές εκτροπές. Η ομοιόσταση, δηλαδή η ισορροπία του οργανισμού, διαταράσσεται και εμφανίζονται διάφορα προβλήματα.

 

«Όλες  οι σκέψεις προσπαθούν να εκφραστούν μέσω του σώματος. Σκέψεις που αναφέρονται στην υγεία είναι πολύ πιο σπουδαίες από τις σκέψεις που αναφέρονται στην αρρώστια. Όταν οι σκέψεις είναι θετικές εκφράζονται στο σώμα ως υγεία. Έτσι ο τρόπος με τον οποίο χειριζόμαστε τις διανοητικές δυνάμεις είναι ζωτικής σημασίας ακόμη και για τη σωματική υγεία.

Εάν ο άνθρωπος ως σύνολο – σώμα, νους και ψυχή – καταστεί κύριος του φόβου, της ανησυχίας, του μίσους, της μνησικακίας, του εγωισμού και όλων των αρνητικών συναισθημάτων του, αυτόματα φέρνει τον εαυτό του σε κατάσταση ηρεμίας και ισορροπίας και κατά συνέπεια ενδυναμώνεται, σωματικά, διανοητικά και πνευματικά.»

(Thurman Fleet 1895 1983, εκπληκτικός χειροπράκτης, θεραπευτής και δάσκαλος μεταφυσικής.)