Πώς επηρεάζει η σπονδυλική στήλη την ίαση;

 

Ο ανθρώπινος οργανισμός είναι μια εκπληκτική μηχανή η οποία λειτουργεί αδιάκοπα από την στιγμή της σύλληψής μας με σκοπό…τι άλλο; Την ανάπτυξη και την καλή μας υγεία. Παρακάτω θα δούμε μερικές από τις πιο ενδιαφέρουσες λειτουργίες του.

Ας αρχίσουμε με την Αυτοΐαση. Με τον όρο αυτό εννοούμε την ικανότητα που έχει το σώμα μας να αναγνωρίζει την όποια παρεμβολή στο σύστημά του και να την αντιμετωπίζει, βάζοντας σε λειτουργία μηχανισμούς άμυνας και αποκατάστασης. Το πόσο ικανό είναι το σώμα μας να το κάνει αυτό εξαρτάται από αρκετούς παράγοντες, κάποιοι από αυτούς είναι:

 

  • Φυσική κατάσταση
  • Ηλικία
  • Τυχόν τραυματισμοί
  • Ψυχολογία (στρες και άγχος λειτουργούν καταλυτικά)
  • Περιβάλλον διαβίωσης
  • Καθημερινές συνήθειες

 

Μία ακόμη πιο ενδιαφέρουσα ιδιότητα είναι η προσαρμοστικότητα. Για να καταλάβουμε καλύτερα τον όρο θα παρομοιάσουμε τον οργανισμό μας με ένα ιστιοπλοϊκό σκάφος. Όταν το σκάφος πλέει ο καπετάνιος, ανάλογα με την δύναμη/κατεύθυνση του ανέμου προσαρμόζει τα πανιά με την βοήθειά των σχοινιών, έτσι ώστε το σκάφος να κρατήσει σωστή πορεία και να μην ντεραπάρει. Το ρόλο του καπετάνιου στο σώμα μας τον έχει ο εγκέφαλος, το ρόλο των σχοινιών το νευρικό μας σύστημα και τον ρόλο των πανιών άλλοτε έχει το ανοσοποιητικό μας σύστημα, άλλοτε το κυκλοφορικό, το πεπτικό, και άλλοτε το ορμονικό μας σύστημα. Όσο για τον άνεμο, αυτός αναφέρεται στις μεταβολές που μπορεί να συμβαίνουν γύρω μας και μέσα μας.

 

Γνώριζες ότι ο οργανισμός σου έχει την δυνατότητα να προσαρμόζει τους παλμούς της καρδιάς σου ανάλογα με την θερμοκρασία του χώρου στον οποίο βρίσκεσαι? Όταν βρίσκεσαι σε πολύ κρύο περιβάλλον οι παλμοί της καρδιάς σου πέφτουν, το αίμα απομακρύνετε από τα άκρα του σώματος (εξού και το μπλε/μωβ χρώμα) και συγκεντρώνεται στα εσωτερικά όργανα με σκοπό να σε κρατήσει ζεστό!”

 

Καλά όλα αυτά όμως Ποιος ο ρόλος της σπονδυλικής στήλης?

 

Η σπονδυλική στήλη λειτουργεί ως προστάτης του νευρικού μας συστήματος και αποτελεί γι’ αυτό βασική δίοδο. Παρόλα αυτά μια μικρή δυσλειτουργία της μπορεί να προκαλέσει αλλοιώσεις και παρεμβολές στις εντολές που δίνει ο εγκέφαλος στα νεύρα και κατ’ επέκταση στα υπόλοιπα όργανα του σώματος, καθώς το νευρικό σύστημα είναι υπεύθυνο για την επικοινωνία μεταξύ όλων των άλλων συστημάτων.

 

Τι παθαίνει λοιπόν ο οργανισμός μας όταν συναντά παρεμβολές? Αποσυντονίζεται!

 

Φανταστείτε πως βρίσκεστε σε ένα θέατρο κι ακούτε ένα κονσέρτο. Η  μελωδία έχει συνοχή και ακούγεται ευχάριστα, όμως κάποια στιγμή η ορχήστρα αρχίζει να μην καταλαβαίνει τις κινήσεις του μαέστρου με αποτέλεσμα αντί να ακούτε τη μελωδία της ευτυχίας…να ακούτε κάτι απροσδιόριστο και ενοχλητικό. Αυτό ονομάζεται αποσυντονισμός.

Το ίδιο συμβαίνει και στον οργανισμό μας όταν τα μηνύματα του εγκεφάλου δεν μπορούν να φτάσουν σωστά στα υπόλοιπα όργανα/συστήματα. Το σώμα μας υπολειτουργεί.

 

Καταλήγουμε λοιπόν στο συμπέρασμα ότι είναι πολύ σημαντικό να ελέγχουμε τακτικά την λειτουργία της σπονδυλικής μας στήλης (είτε έχουμε πόνο είτε όχι) και να μεριμνούμε για την καλή φυσική και ψυχική μας κατάσταση.