Γιατί να επισκεφτώ έναν χειροπράκτη;

Υπάρχουν διαφορετικοί λόγοι για τους οποίους οι άνθρωποι επισκέπτονται έναν χειροπράκτη. Μήπως ξύπνησες με πιασμένο αυχένα και σε δυσκολεύει η κίνηση δεξιά ή αριστερά; Ή μήπως μόλις σήκωσες ένα ζευγάρι κάλτσες από το πάτωμα και νιώθεις ότι έχεις «κολλήσει» σκύβοντας προς τα εμπρός; Αυτοί είναι συνήθως οι λόγοι για τους οποίους οι άνθρωποι επισκέπτονται έναν χειροπράκτη. Για τους περισσότερους, αυτή δεν ήταν η πρώτη φορά που ένιωσαν το πρόβλημα και, έτσι, άρχισαν να αναζητούν μια πιο μόνιμη λύση. Η επίσκεψη σε έναν χειροπράκτη μπορεί να οφείλεται ακόμα και σε παθήσεις που επηρεάζουν άλλα μέρη του σώματος, εκτός από το μυοσκελετικό σύστημα, όπως είναι, μεταξύ άλλων, οι πονοκέφαλοι, η ζάλη, το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου, οι δυσκολίες στον ύπνο κ.λπ. Έχει αποδειχθεί πως η χειροπρακτική φροντίδα μπορεί να βοηθήσει τους ανθρώπους με πολλούς διαφορετικούς τύπους συμπτωμάτων και πόνου, η πλειονότητα των οποίων έχει τις ρίζες της, έως έναν βαθμό, στην απώλεια της φυσιολογικής λειτουργίας της σπονδυλικής στήλης και του νευρικού συστήματος. Η λίστα των παθήσεων είναι μεγάλη και περιλαμβάνει μια ποικιλία φαινομενικά «άσχετων» προβλημάτων υγείας. Ο βαθμός στον οποίο η χειροπρακτική φροντίδα μπορεί να βοηθήσει σε οποιαδήποτε από αυτές τις παθήσεις ποικίλλει ανάλογα με διάφορες μεταβλητές. Επομένως, η πρώτη αξιολόγηση που κάνουμε στο Ινστιτούτο Χειροπρακτικής έχει σκοπό να μας βοηθήσει να βρούμε αν και πώς ακριβώς μπορούμε να σε βοηθήσουμε.

«Δεν χρειάζεται να είσαι άρρωστος για να φροντίσεις την υγεία σου.»

01

Γενικός έλεγχος

Ακριβώς όπως περνάς τακτικά ΚΤΕΟ το αυτοκίνητό σου ή όπως επισκέπτεσαι τον οδοντίατρό σου για να βεβαιωθείς ότι όλα είναι εντάξει, αντίστοιχα μπορείς να έρθεις για ένα γενικό έλεγχο της σπονδυλικής σου στήλης και του νευρικού συστήματος. Η αξιολόγηση που κάνουμε στο Ινστιτούτο Χειροπρακτικής είναι ενδελεχής και μοναδική σε ό,τι εξετάζει. Θα μάθεις πολλά για την κατάσταση που βρίσκεται το σώμα σου, αλλά και πώς αυτό προσαρμόζεται στα διάφορα είδη στρες που όλοι μας αντιμετωπίζουμε καθημερινά. Κάνοντας μόνο αυτή την αξιολόγηση θα αποκτήσεις μια ευρύτερη εικόνα για το πού θα μπορούσες να εστιάσεις για να δημιουργήσεις μια πιο εύρωστη και υγιή σωματική κατάσταση.

02

Προσπάθεια αποφυγής μελλοντικών προβλημάτων υγείας

Μια άλλη λέξη για αυτήν την προσέγγιση είναι η πρόληψη. Σε αυτό το σημείο θα έχεις κάνει ήδη την αξιολόγηση και θα σου έχουμε επισημάνει ποιες περιοχές της σπονδυλικής στήλης δεν λειτουργούν ακριβώς όπως θα έπρεπε, καθώς και πώς αυτές επηρεάζουν αρνητικά το νευρικό σου σύστημα. Όλα αυτά αναφέρονται σε ένα επίπεδο που δεν είναι αρκετά σοβαρό για να σου προκαλέσει σημαντικά προβλήματα υγείας, ωστόσο, εάν παραμείνει έτσι, μπορεί να το κάνει στο μέλλον. Ευτυχώς, αποφάσισες να ασχοληθείς με αυτό ΤΩΡΑ! Τώρα που το σώμα σου βρίσκεται ακόμα σε μια κατάσταση στην οποία μπορεί να «αυτοδιορθωθεί», θα διορθωθεί σχετικά εύκολα. Καθώς ο χρόνος περνάει και αυτές οι μικρές διαταραχές μετατρέπονται σε μεγάλες δυσλειτουργίες, η διόρθωσή τους αποδεικνύεται συχνά πολύ πιο δύσκολη.

 

Συντήρηση

 

Συχνά, οι άνθρωποι που έχουν ξεπεράσει σοβαρές προκλήσεις, παρατηρούν μια αλλαγή στον τρόπο που προσεγγίζουν την υγεία τους. Μη θέλοντας να επανέλθουν σε εκείνη την κατάσταση ασθένειας, θα επικεντρωθούν στη διατήρηση της τρέχουσας κατάστασης της υγείας τους. Οι προσεγγίσεις πολλών θα παραμείνουν έτσι για τη διατήρηση ενός συγκεκριμένου επιπέδου υγείας, ωστόσο, κάποιοι συνεχίζουν να αναζητούν περισσότερα…

03

Στόχος: Το καλύτερο δυνατό

Η τελευταία προσέγγιση που συζητάμε εδώ, είναι ίσως η αγαπημένη μας: η βέλτιστη απόδοση. Μέχρι στιγμής, έχουμε επικεντρωθεί μόνο στο τι δεν πάει τόσο καλά και στη διόρθωσή του είτε σε πρώιμο στάδιο είτε αργότερα. Αυτή η προσέγγιση υποστηρίζει την άποψη ότι δεν υπάρχει όριο στο να είσαι υγιής. Το φάσμα υγείας στο οποίο ζούμε κυμαίνεται από «πολύ άρρωστοι» έως το να μην έχουμε κανένα (αξιοσημείωτο) σύμπτωμα, αλλά και μέχρι το να επιτύχουμε τη βέλτιστη δυνατή απόδοση. Σε αυτό το κομμάτι του φάσματος, ένας συνειδητός τρόπος ζωής και οι υγιείς συνήθειες είναι τα ζητούμενα. Συνεπώς, ποια συνήθεια είναι καλύτερη από το να ελέγχεις τακτικά τη σπονδυλική στήλη και το νευρικό σου σύστημα;

Οι διαφορετικές φάσεις της ζωής με διαφορετικές σωματικές ανάγκες μπορούν να υποστηριχθούν από τη χειροπρακτική φροντίδα.

Η αρχή της χειροπρακτικής φροντίδας είναι η ίδια για όλους (δηλαδή η προσαρμογή της σπονδυλικής στήλης οδηγεί στην αποκατάσταση της νευρολογικής λειτουργίας, επιτρέποντας στο σώμα να αυτοθεραπεύεται και να συντηρείται με φυσικό τρόπο ), ωστόσο, η εφαρμογή μπορεί να διαφέρει ελαφρώς, προκειμένου να καλύψει διαφορές που μπορεί να αφορούν τον σωματότυπο, το βάρος, τη νευρολογική κατάσταση και λοιπές μεταβλητές που υπάρχουν μεταξύ όλων μας.

ΕΓΚΥΜΟΣΥΝΗ

Οι γυναίκες υφίστανται «τεράστιες» σωματικές αλλαγές κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, αλλά και μετά τον τοκετό. Οι ορμονικές αλλαγές που προετοιμάζουν το σώμα σε συνδυασμό με τη χαλάρωση των δομών της σπονδυλικής στήλης για να προετοιμαστεί για τον τοκετό, επηρεάζουν τη σταθερότητα και την ευκαμψία της, ιδιαίτερα της οσφύος και της λεκάνης. Η χειροπρακτική φροντίδα με τη μορφή μιας συγκεκριμένης μεθόδου που ονομάζεται Webster Technique επικεντρώνεται στην αποκατάσταση της σωστής λειτουργίας της λεκάνης, η οποία μπορεί να έχει θετική επίδραση στη θέση του μωρού, στις σωστές συσπάσεις των πυελικών μυών, καθώς και στην επαρκή λειτουργία της μήτρας.

ΠΑΙΔΙΑΤΡΙΚΗ

Η ανάπτυξη των παιδιών μετράται συχνά με την επίτευξη ορόσημων, όπως είναι η απουσία ή η παρουσία πρωτόγονων αντανακλαστικών, το χρονικό διάστημα κατά το οποίο το παιδί είναι σε θέση να μπουσουλήσει, να σηκωθεί ή να περπατήσει, πότε λέει τις πρώτες του λέξεις και πολλά άλλα. Η φυσική εξέλιξη αυτών των ορόσημων είναι ενδείξεις ότι το νευρικό σύστημα του παιδιού εξελίσσεται κατάλληλα.

Η χειροπρακτική φροντίδα μπορεί να υποστηρίξει τα παιδιά που δεν έχουν επιτύχει ακόμη αυτά τα ορόσημα, καθώς η προσαρμογή βοηθά στην ολοκλήρωση των διάφορων τμημάτων του νευρικού συστήματος. Διαφορετικά, στη σπονδυλική στήλη ενός παιδιού που αναπτύσσεται ακόμη, μια στρεβλή λεκάνη ή μια ένταση στην περιοχή της αυχενικής μοίρας μπορεί να οδηγήσει σε στροφή της σπονδυλικής στήλης που ονομάζεται σκολίωση. Η χειροπρακτική φροντίδα μπορεί να βοηθήσει ώστε να μην επιδεινωθεί η εν λόγω συστροφή και, μερικές φορές, μπορεί να καταστεί δυνατή η πλήρης αποκατάσταση της. Βέβαια, οι περισσότεροι γονείς που πηγαίνουν τα παιδιά τους σε χειροπρακτικό, γνωρίζουν ότι η χειροπρακτική τα βοηθά να μεγαλώσουν όσο το δυνατόν καλύτερα.

ΓΗΡΙΑΤΡΙΚΗ

Όσο μεγαλώνουμε τόσο πιο δύσκολα μπορεί να αναρρώσουμε από ορισμένους τραυματισμούς. Μια πτώση που οδηγεί σε σπάσιμο του ισχίου, για παράδειγμα, μπορεί να επηρεάσει σοβαρά την ποιότητα ζωής ενός μεγαλύτερης ηλικίας ατόμου. Παρατηρείται ότι η αστάθεια και η ζάλη είναι πολύ συχνές στους ηλικιωμένους. Η χειροπρακτική φροντίδα βοηθά, σε σημαντικό βαθμό, αυτές τις καταστάσεις, καθώς, με την άρση των μπλοκαρισμάτων στη σπονδυλική στήλη, ο εγκέφαλος αντιλαμβάνεται με μεγαλύτερη ακρίβεια τι συμβαίνει στο σώμα, συμπεριλαμβανομένων των θέσεών του, επομένως μπορεί να προσαρμόζεται ταχύτερα όταν και εφόσον χρειάζεται. Ο φόβος της πτώσης μπορεί να οδηγήσει σε ακινησία, η οποία, με τη σειρά της, μπορεί να οδηγήσει σε φθορά των μυών. Έτσι, δημιουργείται ένας φαύλος κύκλος απώλειας της ανεξαρτησίας. Η προσαρμογή είναι, συχνά, πολύ πιο ήπια στους ηλικιωμένους σε σύγκριση με τον μέσο ενήλικα. Στο Ινστιτούτο μας διαθέτουμε ένα εργαλείο που ονομάζεται Activator, το οποίο μας επιτρέπει ουσιαστικά να εφαρμόζουμε τα απαραίτητα ερεθίσματα χωρίς, όμως, να καταπονούνται τυχόν αδύναμες περιοχές της σπονδυλικής στήλης.

ΑΘΛΗΤΕΣ

Οι περισσότεροι αθλητές επενδύουν πολύ στη σωματική και φυσική τους κατάσταση, καθώς οι επιδόσεις τους εξαρτώνται από αυτές. Η αντίληψη του σώματος από τον εγκέφαλο ονομάζεται ιδιοδεκτικότητα. Με άλλα λόγια, πρόκειται για την αίσθηση του «φυσικού μας εαυτού», του σώματός μας. Αυτή η αίσθηση είναι εξαιρετικά σημαντική σε καταστάσεις υψηλών απαιτήσεων στις οποίες υποβάλλουν το σώμα τους οι αθλητές, ώστε το σώμα τους να προσαρμόζεται γρήγορα και σωστά. Αν αυτό δεν συμβαίνει λόγω μπλοκαρίσματος της σπονδυλικής στήλης και νευρολογικής δυσλειτουργίας, ο/η αθλητής,-τρια είναι πιο επιρρεπής σε τραυματισμούς. Η χειροπρακτική φροντίδα βοηθάει τον/την αθλητή,-τρια να έχει λιγότερους τραυματισμούς, αλλά και ταχύτερο χρόνο ανάρρωσης, σε περίπτωση που ο τραυματισμός ήταν αναπόφευκτος. Συνολικά, μια βέλτιστα κινούμενη και λειτουργική σπονδυλική στήλη οδηγεί σε πιο σταθερές επιδόσεις.