Πολλοί γονείς εύχονται να ήξεραν νωρίτερα τα οφέλη της Χειροπρακτικής επιστήμης. Αν συνέβαινε αυτό, θα άκουγαν το σώμα όταν προειδοποιούσε μέσω συμπτωμάτων που οφείλονται σε υπεξαρθρήματα της σπονδυλικής στήλης και στα οποία η Χειροπρακτική μπορεί να βοηθήσει. Έτσι, θα λειτουργούσαν καλύτερα οι σπονδυλικές αρθρώσεις και φυσικά το νευρικό σύστημα.

 

Χειροπράκτες που ασχολούνται χρόνια με προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα παιδιά με κινητικά ή νοητικά προβλήματα, έχουν παρατηρήσει ότι υπάρχουν ενδείξεις που εμφανίζονται από πολύ νωρίς. Συνήθως εκδηλώνονται σε σωματικό, νοητικό ή συναισθηματικό επίπεδο και έχουν σαν αποτέλεσμα δυσκολίες στην κοινωνική προσαρμογή του παιδιού.

 

 

Πώς εκδηλώνονται τα προβλήματα?

 

Τα συμπτώματα αυτά συνήθως εκδηλώνονται με κινητικές διαταραχές όπως: σπαστικότητα, δυσκαμψία, αταξία, αθέτωση, ατονία. Σε ορισμένες περιπτώσεις συνοδεύονται και από νοητική υστέρηση.

 

Οι συνηθέστεροι παράγοντες που τα δημιουργούν χωρίζονται σε τρείς κατηγορίες, όμως τις περισσότερες φορές συνήθως συναντάμε συνδυασμό αυτών των παραγόντων, που είναι:

 

1. Ένας τραυματισμός που μπορεί να γίνει κατά τη διάρκεια του τοκετού.

2. Το άγχος, οι αρνητικές σκέψεις, η διατροφή και ο τρόπος ζωής έχουν επιπτώσεις στο σώμα μας και εκδηλώνονται ως νευρολογικές δυσλειτουργίες.

3. Κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης μπορεί να παρουσιαστεί τοξοπλάσμωση, ερυθρά, σύφιλη, έρπης, λοιμώξεις. 

 

Τα παιδιά που δέχονται χειροπρακτική φροντίδα, ποικίλουν σε ηλικία, από βρεφική μέχρι εφηβική. Υπάρχουν παιδιά που βρίσκονται σε πολύ σοβαρή κατάσταση, παιδιά που έχουν υποστεί τραυματισμό κατά τη στιγμή του τοκετού με αποτέλεσμα να προκύψουν νευρολογικά προβλήματα, προβλήματα θηλασμού, κολικοί, οισοφαγική παλινδρόμηση, προβλήματα εντέρων, άσθμα, σύνδρομο Down, αυτισμός, εγκεφαλική παράλυση και πολλά άλλα.

 

 

Ατλαντο-ινιακή άρθρωση, νευρικό σύστημα & σπονδυλική στήλη.

Ποιος ο ρόλος τους?

Στην ατλαντο-ινιακή άρθρωση δίνεται μεγάλη έμφαση γιατί από εκεί ξεκινά ο νωτιαίος μυελός που είναι η συνέχεια του εγκεφάλου και συνεχίζει χαμηλά μέχρι και την οσφυϊκή μοίρα. Είναι γνωστό ότι μέσα από τις σπονδυλικές αρθρώσεις εκβάλλουν τα νωτιαία νεύρα. Η σωστή λειτουργία των σπονδυλικών αρθρώσεων και δη της ατλαντο-ινιακής άρθρωσης είναι καθοριστική για τη νευρολογική εξέλιξη ενός παιδιού.

Το κεντρικό νευρικό σύστημα ελέγχει και συντονίζει τους μύες, τους αδένες, τα διάφορα όργανα και κάθε ιστό του σώματός μας. Η σπονδυλική μας στήλη πρέπει να βρίσκεται στη σωστή της θέση και να είναι εύκαμπτη, για να διέρχεται ελεύθερα η ζωτική δύναμη η οποία υπάρχει μέσα στο σώμα μας, μέσω του κεντρικού νευρικού συστήματος στο υπόλοιπο σώμα.

Για να γίνει αυτό, πρέπει η σπονδυλική μας στήλη να ελέγχεται και όταν είναι απαραίτητο να ανατάσσεται ώστε να μην υπάρχει κανένα εμπόδιο στις νευρικές ωθήσεις, δηλαδή η ζωτική δύναμη να ρέει ελεύθερα. Δεν μπορεί να υπάρχει υγιές σώμα, αν δεν υπάρχει υγιής σπονδυλική στήλη. Η χειροπρακτική ανάταξη έχει τη δύναμη να βελτιώσει τη ποιότητα της δικής μας ζωής, καθώς και των οικείων μας.

 

Παρακάτω σας παραθέτουμε απόσπασμα από το κείμενο της Δρ. Ελένης Καραμάνη, ένα από τα ιδρυτικά στελέχη του Συλλόγου Χειροπρακτών & μέλος του Ευρωπαϊκού και Παγκοσμίου Συλλόγου Χειροπρακτικής, η οποία αναφέρει μια προσωπική της εμπειρία στην Αμερική.

 

«Στην Οκλαχόμα των ΗΠΑ λειτουργεί το Oklahaven Childrens Chiropractic Center για περισσότερα από πενήντα χρόνια.

Είναι συγκινητικό να βρίσκεται κανείς ανάμεσα στα παιδιά αυτά και στους γονείς τους, για τους οποίους το ίδρυμα παρέχει ειδικό πρόγραμμα στήριξης. Με την πάροδο του χρόνου και μετά τις ανατάξεις οι γονείς και οι θεραπευτές βλέπουν έκπληκτοι πως αυξάνεται η ενέργεια των παιδιών, η δημιουργικότητά και οι δραστηριότητες τους, ενώ ταυτόχρονα μειώνονται τα χρόνια συμπτώματά τους.

Οφείλω να αναφέρω και την εξαιρετική προσφορά του γυμναστή – φυσικοθεραπευτή, που βρισκόταν μαζί μας και συνέχιζε το θεραπευτικό έργο βοηθώντας τα παιδιά με κολύμπι και ασκήσεις στο νερό. Να τονίσω ότι τα παιδιά αυτά λατρεύουν το νερό γιατί είναι συνηθισμένα από το αμνιακό υγρό κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης, όπως μας λένε οι ειδικοί.
Ευχή μας και προσπάθειά μας είναι να βοηθήσουμε τα παιδιά αυτά να σηκωθούν από τα καρότσια τους.»

 

 

Στην προσπάθειά μας να μειώσουμε χρόνια συμπτώματα, είναι πιο ασφαλές και λογικό να δοκιμάζουμε πιο φιλικές, μη επεμβατικές μεθόδους ειδικά όσο αφορά τα παιδιά μας.
Το ανθρώπινο σώμα έχει εκπληκτικές δυνατότητες, θα εκπλαγείτε από το τί μπορεί να κάνει για να διατηρήσει την καλή του υγεία. Το μόνο που χρειάζεται είναι να βγάλουμε από τη μέση ό,τι εμποδίζει αυτή τη διαδικασία.