Τι είναι η επιληψία?

Η επιληψία χαρακτηρίζεται ως μια διαταραχή του εγκεφάλου στην οποία τα κανονικά νευρωνικά δίκτυα διαταράσσονται. Με άλλα λόγια, το νευρικό σύστημα ερμηνεύει και επεξεργάζεται πληροφορίες λανθασμένα, υπάρχει πληθώρα νοητικών και σωματικών λειτουργιών που επηρεάζεται, όπως η επαφή με το περιβάλλον, οι κινήσεις του σώματος καθώς και ορισμένες άλλες ενέργειες.

 

Τι την προκαλεί?

Η επιληψία μπορεί να προκληθεί από διάφορες παθολογικές καταστάσεις, από γενετικές ανωμαλίες, ακόμα και από εγκεφαλικές κακώσεις. Ωστόσο στις περισσότερες περιπτώσεις δεν ταυτοποιείται κάποιο συγκεκριμένο αίτιο. Υπάρχουν πολλοί τύποι κρίσεων, που κυμαίνονται από σύντομες διαταραχές των αισθήσεων ως βραχυχρόνια απώλεια συνείδησης ή σπασμούς. Ορισμένα από τα συμπτώματα των κρίσεων δεν είναι εύκολο να αναγνωριστούν από το πάσχον άτομο ή από τους επαγγελματίες υγειάς. Αυτά τα λιγότερο αναγνωρίσιμα συμπτώματα περιλαμβάνουν απλανές βλέμμα, κινήσεις των χειλιών ή τινάγματα των χεριών και των ποδιών.

 

Ένα άτομο θεωρείται ότι πάσχει από επιληψία αν έχει βιώσει τουλάχιστον δυο αυτόματες επιληπτικές κρίσεις.

 

*Αξίζει να σημειωθεί ότι ενώ όλοι οι άνθρωποι με επιληψία παρουσιάζουν κρίσεις, όσοι έχουν κρίσεις δεν είναι απαραίτητα επιληπτικοί.

 

Παρακάτω βλέπουμε ένα ηλεκτροεγκεφαλογράφημα ενήλικα, φυσιολογικό και κατά τη διάρκεια επιληπτικής κρίσης. Παρατηρούμε ότι κατά τη διάρκεια της κρίσης φαίνεται πως τα νευρωνικά πρότυπα έχουν διαταραχθεί με αποτέλεσμα μια έκρηξη ηλεκτρικής δραστηριότητας.

 

Όλες οι λειτουργίες του σώματος, όπως και τα αισθητικά μηνύματα που δέχεται, ελέγχονται και συντονίζονται από τα νεύρα, τα νευρικά γάγγλια και τα νευρικά κέντρα.

Από τη φύση του το σώμα μας βρίσκεται σε ισορροπία, όταν το νευρικό σύστημα ρέει ελεύθερα και η νευρική ενέργεια διοχετεύεται σε κάθε κύτταρο, ιστό και όργανο. Όταν όμως υπάρχει κάποια δυσλειτουργία στην σπονδυλική στήλη, υπεξάρθρημα όπως ονομάζεται στην χειροπρακτική, προκαλούνται πιέσεις στα νωτιαία νεύρα με συνέπεια να επηρεάζεται η σωστή λειτουργία του νευρικού συστήματος, παρεμποδίζοντας την ορθή επικοινωνία μεταξύ εγκεφάλου και σώματος. Όταν διορθωθεί το υπεξάρθρημα από τον χειροπράκτη αποκαθίσταται η σωστή λειτουργία του νευρικού συστήματος, επιτρέποντας την ομαλοποίηση της υγείας και της λειτουργίας του σώματος.

 

Όλη η προϋπόθεση και πρακτική της Χειροπρακτικής είναι αφιερωμένη στην απομάκρυνση του στρες από το νευρικό σύστημα. Για το λόγο αυτό δεν είναι περίεργο ότι τα επιληπτικά επεισόδια και άλλες δυσλειτουργίες του νευρικού συστήματος έχουν τη δυνατότητα να ανταποκριθούν θετικά υπό τη χειροπρακτική φροντίδα.